Online versie
 
 

Nieuwsbrief Sociale Kwaliteit - editie april 2020

In deze uitzonderlijke tijd ontstaan er om ons heen diverse mooie initiatieven om, ondanks de fysieke afstand die we in acht horen te nemen, met elkaar in contact te blijven. Je ontvangt deze nieuwsbrief Sociale Kwaliteit omdat we vanuit ons lectoraat Sociale Kwaliteit een verbindende rol willen spelen in het delen van kennis en ervaringen met als doel ervan te leren en samen aan een brede kennis- en ervaringsbasis te bouwen. Via deze weg vragen we je dan ook om je eigen initiatieven met ons te delen. We hopen jou met de gebundelde initiatieven in deze nieuwsbrief, die we verschillende keren per jaar versturen, te inspireren. Veel leesplezier!

 

Sociale Kwaliteit in coronatijd

Mensen zijn sociale wezens. Onderling contact is goed voor onze gezondheid, geeft het gevoel dat we ertoe doen, stelt gerust en maakt ons vrolijk. Juist in uitzonderlijke situaties zoals nu tijdens de coronacrisis is onderling contact extra belangrijk. Maar hoe doe je dat, nu alle maatregelen oproepen om afstand te houden en thuis te blijven? Daarbij moeten we ‘social distancing’ niet verwarren met ‘physical distancing’: we moeten fysiek contact vermijden, maar sociaal contact juist aanhalen.

Vanaf 1 maart 2020 is het lectoraat Sociale Kwaliteit gestart. Een bijzonder moment om te starten met een lectoraat dat als centrale doelstelling heeft: Hoe kunnen we samen leren, onderzoeken en werken aan Sociale Kwaliteit? Juist nu de sociale kwaliteit onder druk staat, is die vraag extra relevant. Zowel op de korte als de langere termijn. Daarom doen we in het lectoraat, samen met de werkplaats Sociaal Domein Friesland en de Academie Social Studies onderzoek naar de ervaringen van mensen in coronatijd. Hoe gaan ze om met de huidige situatie en wat zien ze om zich heen gebeuren? En we halen mooie voorbeelden op van initiatieven -klein en groot- en delen die. Zo kunnen we elkaar inspireren en van elkaar leren.


 
Lees het gehele artikel
 

Onze studenten en collega's in actie!

Tijdens de huidige coronacrisis hebben veel mensen extra hulp en aandacht nodig. Onze studenten, maar ook NHL Stenden collega's helpen waar ze kunnen. Hieronder geven we enkele voorbeelden.

Brieven aan Bep
4e jaars CMV-student Martje Bergsma speelde al een tijdje met het idee, de coronacrisis bracht wat schot in de zaak. Via Brieven aan Bep kun je je aanmelden om penvriend te worden met een oudere die het leuk vindt om wat meer contact te hebben.

Digitale knuffel
Collega Bard Wartena ontwerpt samen met Patyna en Orderli de komende weken een app die een "digitale knuffel"probeert toe te voegen aan beeldbellen in tijden van sociale isolatie door Covid-19. 

Zoals wij altijd zeggen; een goede daad is goud waard!
De coronacrisis weerhoudt Yvonne niet om zich te blijven inzetten voor een ander, zij zet zich namelijk in door om de week boodschappen te doen voor haar buddy en ze bellen minstens één keer per week met elkaar om gezellig bij te praten.

Yvonne is een student aan NHL Stenden Hogeschool en loopt stage bij Sociaal Goud. Ze is een buddy match met Mevr. Sjoerdstra, ze zijn aan elkaar gekoppeld door het Samen Goud project. Je kunt hier meer lezen over hoe Yvonne zich inzet.  

 
 

Clownbezoek

Initiatief van collega Meiny Bakker:
MeinTheater wast de ramen bij Verzorgingshuis Patyna.

 
 
 

Veronique Pannen, exchange student Social Work steekt haar handen uit de mouwen om tijdens de coronacrisis de eenzaamheid onder AZC bewoners te bestrijden. Lees hier het volledige artikel.

 
 

Inspiratie uit den lande...

Stoepverhalen; klokslag vijf: de buurvrouw vertelt

Deventer; digitale activiteiten voor inwoners

 
 

Kijk op het platform Sociale Kwaliteit waar we alle initiatieven bundelen.

Ben je zelf bij een mooi initiatief betrokken of ken je een prachtig project of bijzondere actie die ervoor zorgt dat mensen met elkaar in contact komen of blijven? Deel het met ons via socialekwaliteit@nhlstenden.com. Wij zorgen er dan voor dat het op ons platform Sociale Kwaliteit wordt geplaatst.


 
Sociale Kwaliteit - initiatieven en inspiratie
 
Facebook Instragram YouTube LinkedIn LinkedIn
 

Afmelden